perjantai 20. syyskuuta 2013

Rakastan sinua, vihaan sinua


Pitkässä liitossa ihmettelee välillä, miten jaksaa elää toisen kanssa. Tai miten toinen jaksaa kanssani. Asiantuntevaa apua tähän tarjoaa tuore kirja Pari suhteessa. Sen tekijät ovat työskennelleet muun muassa pariterapeutteina.  

Kirja alkaa traumoista. Hyppäsin ensin niiden yli, koska pidän enemmän ratkaisuista kuin ongelmissa kylpemisestä. Sitten löytyi kiinnostavia suhteita: ikinuori ja pikkuvanha, kotipotilas ja hoitaja. 

Keitä me olemme?

Tekijät puhuvat miesten ja naisten välisistä suhteista, vaikka sanovat, että vastaavanlaisia ilmiöitä kohdataan kahden naisen tai kahden miehen välillä:
naarashämähäkki ja heikko mies
latenssipoika ja emo
narsistinen mies ja sopeutuja/latenssiprinsessa
möykkymies ja tyytymätön nainen
möykkynainen ja murrosikäinen mies
mustasukkainen nainen ja sopeutuva, kiltti mies
mustasukkainen nainen ja hylkäävä mies. 

Häivähdyksiä paratiisista

Teos ei tarjoa käytännönniksejä vaan syvempää ymmärrystä. Loppupuolella päästään auvoisiin tunnelmiin: läheiseksi itselle, läheiseksi toiselle; katse on portti; hyvinvoiva ja onnellinen.  

Kirjan luettuani tajusin enemmän omista ja toisen tarpeista

Näin Heli Pruuki, Marjo Timoria ja Markku Väätäinen muotoilevat:
Kirjan avulla on mahdollista ymmärtää enemmän itseään, historiansa ja traumojensa vaikutusta sekä sitä, mitä tapahtuu parisuhteessa. Kun sukeltaa omaan itseensä on mahdollista löytää samalla se. mitä yrittää löytää vaihtamalla erilaisia elämän palasia. Ehkä ei enää tarvitse vaihtaa mitään. Ehkä tarvitsee vaihtaa kaikki. 
Terhi

torstai 12. syyskuuta 2013

Taidolla tehty





Esikoiskirjailija kuorii Owea kuin sipulia kerros kerrokselta. Miten taitavasti kirjailija lähteekään liikkeelle.

Jos mies mittaa tarkasti olohuoneen katon keskipisteen koukkua varten, niin lukija alkaa miettiä pelotteleeko tekijä lukijansa heti rankalla aiheella.

Aihe on rankka. Jos elämän menetykset ajavat ennenaikaiseen itsetuhoon, niin miten kirjoittaa tekstin sisään hurmaavaa huumoria.

Kirjassa on mitä kaunein kuvaus siitä, miten yksitotinen, mustavalkoinen mies saa elämäänsä värin, Sonjan. Ja siitä, miten parin suunnitelmat menevät täysin uusiin puihin. Elämä satuttaa kovalla kädellä, mutta Owe ai anna periksi. Hän rakastaa tekemällä, ei puhumalla.

Kirjailija näyttää, miten periaatteistaan kiinni pitävä mies on tullut tähän hetkeen. Voiko Owen ja Runen naapuriystävyys katketa todella vakioautomerkin vaihtamiseen? Saab-mies kelpuuttaa Volvo-miehen, mutta BMW…

Klo 5.45 joka aamu Owe lähtee tarkastamaan, ettei varkaita ole käynyt asuinalueella. Varkaita ei ole koskaan käynyt, mutta kierrokset jatkuvat. Ei ole varkaita ei, mutta Owe pitää huolta säännöistä.

Koukku laitetaan kattoon, mutta mikäs se pettikään. Owen valitsema päivä tulee ja menee. Ikään kuin koko naapurusto olisi keksinyt tämän vihaisen, äkäisen miehen, Owen, juuri nyt. On iranilaisnainen Pawaneti, joka ärhentelee lapsilleen ja miehelleen yhtä lailla uhmakkaasti kuin Owellekin. On miltei puolikuollut kissa, ja pari elämää aloittelevaa uusavutonta nuorta miestä.

Sihistään ja sähistään, mutta aiheesta. Ja seuraava päivä koittaa. Entäs sipuli? Kuten aluissa sanoin Backman hallitsee sipulin kuorinnan. Lukija sai tuntea kyyneleet poskillaan.

Kirjailijan seuraavaa kirjaa jää odottamaan Tarja

maanantai 2. syyskuuta 2013

Monen rakkauden mies


Kirjallisuudentutkija Panu Rajalan kirjoja vaimoistaan en ole pystynyt lukemaan, mutta Rajalan Naisten mies ja aatteiden : Juhani Ahon elämäntaide houkutteli mukaansa. Kiinnostuin kirjasta, koska Rajala tarjoaa tarkkaa tietoa Juhanin ja hänen vaimonsa Vennyn tutustumisesta. Hän myös eläytyy uskottavasti ihmisten tunteisiin.

Elämäkerta

Juhani Aho eli kolmiodraamaa kuvataiteilija Venny Soldanin ja tämän sisaren Tillyn kanssa. Venny ja Juhani saivat kaksi poikaa, Tilly ja Juhani yhden. Putkahdin keskelle kolmiodraamaa lukemalla aiemmin Riitta Konttisen erinomaisen elämäkerran Boheemielämä : Venny Soldan-Brofeldtin taiteilijantie.

Kenestä kertoo romaani Yksin?

Juhani Ahon romaania Yksin Rajala tulkitsee yllättävästi: se ei kerrokaan kirjailijan ihastuksesta Aino Järnefeltiin eli tulevaan Aino Sibeliukseen. Sen sijaan tarinan ytimessä piilee Juhanin vaikea rakkaus Ainon äitiin Elisabetiin.

Aho-elämäkerta kuvaakin myös Elisabet Järnefeltiä sekä Minna Canthia ja entisajan Kuopiota. Kuopion historiasta innostuneille suosittelen jatkolukemiseksi Outi Vuorikarin mainiota kirjaa Juhani Ahon Kuopio 1872-1903. Sen kartan mukaan voi kävellä Ahon asuinpaikoilla.

Terhi